Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Proszę Państwa przygotowuję sie na kolejne 4 lata rzadów PIS...


56 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:23

Oczywiście to wariant do realizacji za pk. 2 lata. Na razie trwa bal...ale strzeżonego Pan Bóg strzeże...

 

Szybka zupa z komosy czyli lebiodki
lebiodka czyli komosa biała czyli oregano ;)
zupa na szybko z lebiodką, do gotującej sie wody wrzucamy szczyptę kurkumy a następnie filiżankę kaszy gryczanej i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchew seler, pietruszkę; dodajemy małą cebulkę, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę ostrą i słodką, gotujemy 15 min, następnie dodajemy listki lebiodki, natkę pietruszki, koperek i kilka gałązek hyzopu, przyprawiamy pieprzem i solą, gotujemy 2-3min i zupa gotowa! ps przed zjedzeniem do zupy dodajemy odrobinę oleju lnianego lub oliwy

 

komosę możemy przygotowywać podobnie jak szpinak, jej listki posiadają dużo białka, węglowodanów, witaminy C i A.( starsze liście i nasiona są trujące ale łatwo pozbyć się owych składników - przed spożyciem listki należy obgotowac a wodę wylać ) z nasion produkowana jest kasza i mąka;

 



#2 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:26

Istnieje wiele odmian komosy – najbardziej popularne z nich to komosa strzałkowa, biała oraz piżmowa – zwana inaczej meksykańską. Rosną sobie na łąkach, ale jeszcze nie w maju. Wielka zatem była moja radość, gdy u sąsiadów w szklarni wypatrzyłam cały zagon sałaty, porośnięty gęsto komosą. Zapytałam, czy mogę im wypielić tę sałatę. Zgodzili się z radością - no i dzięki temu miałam całkiem pokaźną michę tego hm... chwastu.
Wypłukałam to zielsko na durszlaku z resztek ziemi i odkroiłam korzonki. Zapach lebiody roznosił się po całej kuchni…
Przyrządziłam wywar mięsno – warzywny, jak do rosołu. Ale może być sam warzywny… w tamtym roku tak właśnie robiłam. Dziś miałam jednak pełnowymiarowy rosół. Roślinę pokroiłam, dodałam kilka gotowanych jajek (jak do botwinki) i śmietany. I małą łyżeczkę masła. Poprawia smak. Zupa z komosą na tarasie, w przerwie między sianiem a wysadzaniem dalii… BEZCENNA. Czekałam na nią całą zimę!
I jeszcze coś: Komosa należała od czasów neolitycznych aż do XIX wieku do najbardziej popularnych ziół. W Chinach nazywano ją „pachnącymi kośćmi tygrysa”. Ten pospolity chwast pól uprawnych niegdyś wysoko ceniony w całej niemal Europie, na przednówku był pożywieniem wielu biedaków; być może stąd taka niechęć do niego w polskiej kuchni. Ale naprawdę warto spróbować! To lepsze niż szczawiowa! A jakie zdrowe!

 



#3 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:28

Super  mamy nadzieję, że będzie nam rządził i pogoni ty złodzieji!!! Jarek jesteśmy za Tobą. Bravo!!! i jeszcze raz BRAVO!!!



#4 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:29

Zupa z pokrzywy

Jak słyszysz zupa z pokrzywy pewnie myślisz co za „wynalazek”, ale chcę Cię zapewnić, że ta zupa Cię zaskoczy smakiem. To wiosenny, sezonowy rarytas, który na stałe wpisze się do Twojego menu, o ile spróbujesz Ja tą zupę pierwszy raz jadłam w Ziołowym Zakątku w Korycinach i to tam podpytałam o przepis

Do czego mogę ją porównać?

Najbardziej smak przypomina mi zupę szczawiową, jednak jest to inny bardzo oryginalny smak. Zupa jest bardzo zdrowa. Pokrzywa zawiera mnóstwo żelaza, dlatego zaleca się ją w niedoborach tego pierwiastka. Dodatkowo pokrzywa działa leczniczo na schorzenia układu moczowego. Pokrzywa to źródło wielu pierwiastków takich jak wapń, krzem, magnez, jak również witamin: A, C, E i K, czyli ta zupa to samo zdrowie. Korzystajcie z tego, kiedy jest sezon.

Pokrzywę zbieramy z terenów gdzie jest mało spalin, zbieramy w gumowych rękawicach. Najcenniejsze są młode listki, zbierane w kwietniu i maju.

 



#5 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:29

Tylko PiS. Dzięki nim nasze dzieci mogą godnie, żyć!



#6 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:30

Ilość porcji: 4
Składniki
  • por
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 małe pietruszki
  • 1 cebula
  • pęczek lubczyku
  • 6 ziaren ziela angielskiego i 4 listki laurowe
  • 2l wody
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 garści pokrzywy ok 130g. (tylko listki)
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • szczypta chili
Wykonanie
  1. Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny.
  2. Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Pokrzywę myjemy w zimnej wodzie i siekamy na drobno (w rękawicach).
  5. Ziemniaki i pokrzywę dodajemy do odcedzonego bulionu, solimy. Gotujemy jeszcze ok. 30 min.
  6. Na koniec w miseczce przygotowujemy śmietanę z jajkiem i mąką. Mieszamy dokładnie, dodajemy trochę wody gorącej z bulionu i mieszamy energicznie. Całość wlewamy do zupy. Doprawiamy octem jabłkowym, pieprzem ziołowym, solą i chili.
  7. Smacznego :)

 



#7 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:31

Dzięki PiS nasze dzieci codziennie mogą jeść mięso!



#8 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:32

Komot z mirabelek-przepis (Niesiołowskiego?)

Składniki:
  • 2kg mirabelek
  • 0,5kg cukru
  • 1l wody
Śliwki przebieram, myję i osączam na sicie. Układam razem z pestkami w czystych wyparzonych słoikach do 3/4 wysokości.
Wodę wlewam do rondla. Dodaję cukier i doprowadzam do wrzenia. Gorącym syropem zalewam owoce zostawiając 2cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Wycieram do sucha krawędź słoików i mocno zakręcam. Zakrętki również należy wyparzyć.
Do dużego garnka wkładam na dno ściereczkę. Wstawiam słoiki tak aby nie stykały się ze sobą i ze ściankami naczynia. Wlewam wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury przetworów  do wysokości 1cm poniżej pokrywek słoików. Przykrywam i pasteryzuję, czyli ogrzewam w temp. 90°C, przez 25 minut. Po zakończeniu pasteryzacji wyjmuję słoiki i ustawiam je na suchej ściereczce. Gdy wystygną wynoszę do chłodnej  i ciemnej piwnicy.

 



#9 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:34

Dzięki PiS nasze dzieci codziennie mogą jeść mięso!

Nawet połowa producentów może nadmiernie nastrzykiwać mięso

Z jednego kilograma mięsa można zrobić nawet do dwóch kilogramów gotowego produktu. Maszyny do nastrzykiwania stoją w każdym zakładzie mięsnym. Tylko od uczciwości producenta, zależy to, ile solanki wstrzykuje się do mięsa. Fachowcy twierdzą, że połowa zakładów może nadmiernie nastrzykiwać mięso - mówi w programie UWAGA! Mariusz Zieliński, reporter TVN.



#10 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:36

Reporterzy UWAGI! poprosili wszystkich przodujących producentów mięsa i wędlin w naszym kraju o pokazanie, jak wygląda produkcja. Tylko jeden producent, Sokołów, drugi co do wielkości producent mięsa i wędlin w Polsce, zgodził się wpuścić dziennikarzy do zakładu. Dlaczego pozostali odmówili?

- Wszyscy producenci liczący się w Polsce czyli produkujący powyżej 20 ton, na pewno takie maszyny mają - przyznaje Bogusław Miszczuk, prezes zarządu Sokołów SA.

Zakłady Sokołów w swojej produkcji również używają solanek.

- Dodawana jest solanka w ilości ok. 20 proc., aby przyśpieszyć proces peklowania, żeby wędliny były na przekroju różowe i miały smak w każdym punkcie identyczny. W końcowym efekcie ze 100 kg mięsa otrzymamy ok. 110 kg polędwicy. Wszystko jest atestowane, nie dostaje się nic, co jest zabronione - dodaje Bogusław Miszczuk.

Na sklepowych półkach można jednak znaleźć produkty, które są zaledwie w 14 proc. mięsem! Pozostałe składniki to chemia.

Przepisy Unii Europejskiej nie określają, ile ma być mięsa w wędlinach. Regulują jedynie maksymalne ilości zagęstników, substancji wzmacniających zapach i smak, konserwantów, soli, i innych dodatków. Unijne normy zezwalają również na używanie do produkcji wędlin barwników. Konsument ma jednak prawo o tym wiedzieć a producent ma obowiązek podać wszystkie informacje na etykiecie. Jak wykazała zeszłoroczna kontrola InspekcjiHandlowej, w praktyce często jest inaczej.

- Podczas badań laboratoryjnych stwierdziliśmy, że tego mięsa jest mniej. Zastępowano je np. skrobią czy większą ilością tłuszczu. Parówki cielęce, które powinny zawierać cielęcinę w rzeczywistości miały jedynie przypraw do cielęciny. Miały mięso wieprzowe i wołowe - mówi Anna Jawoszek, rzecznik prasowy Inspekcji Handlowej.

 



#11 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:39

Przez aferę z mięsem z padłych krów stracimy miliony!

Weterynarze przyznają, że jest ich mało a i tak co roku muszą upominać się w ministerstwie rolnictwa o pieniądze. A minister Krzysztof Ardanowski bagatelizuje skandal z wypuszczeniem na rynek co najmniej 9,5 tony wołowiny, która nie nadawała się do spożycia. A może on kosztować bardzo wiele... Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki przyznał na wczorajszej konferencji, że w ostatnich dniach ceny polskiej wołowiny na eksport spadły tak, że już można mówić o stratach rzędu nawet 600 mln zł.

 

A przecież Polska jest największym w Unii Europejskiej eksporterem wołowiny do krajów pozaunijnych i nr 3 w samej UE. W 2018 r. poza Polską zjedzono naszej wołowiny za ponad 6 mld zł a sprzedaż wciąż rosła! Niestety, odnalezienie zarażonego mięsa z Polski aż w 14 krajach europejskich może grozić załamaniem całego eksportu. Prezes Polskiego Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki przyznaje, że ten skandal może oznaczać upadek hodowli w Polsce bo ponad 80 proc. wyprodukowanej wołowiny idzie na eksport.
Dlatego też minister rolnictwa podkreśla, że cieszy się z natychmiastowej wizyty i audytu, jakiego dokonują od wczoraj w polskich ubojniach inspektorzy Komisji Europejskiej. Od ich oceny wiele zależy. – Działania są oceniane jako skuteczne, nie ma żadnego zagrożenia – uspokajał po południu w Brukseli szef MSZ Jacek Czaputowicz. Minister rolnictwa ogłosił wczoraj, że właśnie zaczął prace nad zaostrzeniem systemu kontroli weterynaryjnej.

 

 



#12 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:43

Afera z mięsem chorych krów. Polska będzie tłumaczyć się w Brukseli

W Europie strach przed polską wołowiną. Komisja Europejska czeka na wyjaśnienia. Jeśli nie będą satysfakcjonujące, czekają nas problemy.

Od wspomnianych wyjaśnień będzie zależało, czy państwa Unii Europejskiej nie podejmą kolejnych kroków wobec importu polskiego mięsa – dowiedziało się nieoficjalnie RMF24. Może dojść nawet do blokady polskiego handlu.

Polska ma przedstawić wyjaśnienia w gronie ekspertów 28 państw członkowskich. Nasz przedstawiciel będzie musiał okazję pokazać polskie stanowisko na spotkaniu stałego komitetu ds. roślin, zwierząt, żywności i pasz w poniedziałek.

Afera może nas drogo kosztować. Mięso trafiło bowiem do 14 krajów UE. - Ceny zaczęły spadać o 1 zł na kilogramie. Jeśli ta tendencja się utrzyma, to dla hodowców jest to 600 mln zł strat rocznie - mówił podczas poniedziałkowej konferencji prasowej Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

O zakładzie pokazanym w materiale TVN mówił, że to "jedna czarna owca".

 



#13 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:44

Ile z PSL sobie poprzyznawali z LGD ? , Zapomnieliście ? Po 100 tysięcy. A Dla ludu nic . Teraz tylko PIS. Nasze dzieci są szczęśliwe.

#14 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 03 październik 2019 - 18:51

Ile z PSL sobie poprzyznawali z LGD ? , Zapomnieliście ? Po 100 tysięcy. A Dla ludu nic . Teraz tylko PIS. Nasze dzieci są szczęśliwe.

Wasze.... lepszego sortu... Jak syn Banasia w PGZ...? Spółce Skarbu Państwa bo syn Tuska prowadzi firmę transportową? Bez państwowego zdychacie jak na nieudaczników przystało ... Pijawki



#15 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 04 październik 2019 - 04:58

Ten, kto zamknął się w nienawiści, już się skończył!
Gdy znajdziesz w sobie choć jeden akt miłości, już nie będziesz nędzą.
(Stefan kardynał Wyszyński)

#16 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 04 październik 2019 - 07:35

Ten, kto zamknął się w nienawiści, już się skończył!
Gdy znajdziesz w sobie choć jeden akt miłości, już nie będziesz nędzą.
(Stefan kardynał Wyszyński)

A jak wygląda w rzeczywistości stosowanie tej zasady pokazuje poniższy wpis

 

Ala was trzeba się strzec na każdym kroku bezwstydni targowiczanie , zameldowani u nas Polsko języczni sprzedajne chwasty i konkole .



#17 ~Mieszkaniec~

~Mieszkaniec~
  • Goście

Napisano 04 październik 2019 - 07:46

Dobrze rządzą i aby tak dalej.niech rządzą 1000lat

#18 ~wujek Józiek~

~wujek Józiek~
  • Goście

Napisano 04 październik 2019 - 09:26

Dobrze rządzą i aby tak dalej.niech rządzą 1000lat


Jak w 1000 letniej Rzeszy ? Ein Volk, Ein PiS,Ein Katschor ?

#19 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 04 październik 2019 - 11:54

Sła-wo-mir, SŁA-WO-MIR, SŁA-WO-MIR....

#20 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 04 październik 2019 - 11:57

Brawo PiS!!! 





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych