Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Nowoczesne rolnictwo


52 odpowiedzi w tym temacie

#21 ~Tragedia~

~Tragedia~
  • Goście

Napisano 07 sierpień 2011 - 10:26

Zapewne krowa spowodowała śmierć 39-letniej mieszkanki Kęczewa (gm. Lipowiec Kościelny) – wynika ze wstępnych ustaleń Prokuratury Rejowej w Mławie.

#22 ~Nastepna tragedia~

~Nastepna tragedia~
  • Goście

Napisano 09 sierpień 2011 - 17:16

Chłopak pod przyczepą

06.08.2011 11:28:16
W piątek, 5 sierpnia ok. 13.20, w Lipie (gm. Regimin) z przyczepy ciągnika załadowanej sprasowaną w kostkę słomą spadł 16-letni chłopiec. Trafił do szpitala w Ciechanowie.

Kierujący ciągnikiem rolniczym z dwiema naczepami załadowanymi sprasowaną w kostkę słomą, na ciągarze pierwszej przyczepy przewoził dwie osoby. W trakcie jazdy, na prostym odcinku drogi, jedna z osób - szesnastoletni chłopiec, z nieustalonych przyczyn spadł na jezdnię wprost pod koła przyczepy. Z obrażeniami wewnętrznymi ciała trafił do szpitala w Ciechanowie.

#23 ~nawałnica~

~nawałnica~
  • Goście

Napisano 16 wrzesień 2011 - 08:55

Mazowieckie: 24 mln zł na przywrócenie potencjału rolnego – wnioski poszkodowanych przez nawałnice
przedwczoraj 10:33:48
Poszkodowani złożyli 585 wniosków do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o refundację odtworzenia potencjału produkcji rolnej. Do 30 września br. rolnicy mogą ubiegać się dodatkowo o 5 tys. zasiłku celowego. Poszkodowanym wypłacono też ponad 600 tys. zł zasiłków socjalnych.
- To rekordowa liczba wniosków do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z naszego województwa. Cieszę się, że poszkodowani rolnicy zdecydowali się na tę formę pomocy. Dziękuję też pracownikom ośrodków doradztwa rolniczego za bezpłatną pomoc udzieloną przy wypełnianiu wniosków - powiedział Dariusz Piątek, wicewojewoda mazowiecki.
Wnioski można było składać do 29. sierpnia w oparciu o protokoły strat, sporządzone przez terenowe komisje, powoływane przez wojewodę. Poszkodowani mogli ubiegać się o dotację w wysokości 130 proc. strat w produkcji rolnej (przy 10 proc. wkładzie własnym), maksymalnie – do 300 tys. zł. Do programu kwalifikują się rolnicy, których szkody wyniosły powyżej 30 proc. średniej rocznej produkcji oraz powyżej 10 tys. zł w środkach trwałych (wliczając tunele). Środki pochodzą z unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-13.
W związku ze stratami spowodowanymi przez niekorzystne zjawiska atmosferyczne, w 2011 r. w województwie mazowieckim powołano 135 komisji, które dotychczas przekazały do wojewody 3121 protokołów. Z tej liczby, z najbardziej poszkodowanego przez nawałnicę z 14 lipca regionu radomskiego, wpłynęło 2165 protokołów. Powierzchnia dotknięta klęską wynosi tam ponad 12 tys. ha, wielkość strat (w produkcji i infrastrukturze) oszacowano na ok. 250 mln zł. Na podstawie protokołów wojewoda wystąpił z 8 wnioskami do ministra rolnictwa i rozwoju wsi o uruchomienie preferencyjnej linii kredytowej na ponad 250 mln zł. Do 9 września wojewoda otrzymał 6 zgód, dzięki którym poszkodowani rolnicy mogą ubiegać się we wskazanych bankach o klęskowe kredyty preferencyjne – inwestycyjne oraz obrotowe - dofinansowywane przez ARiMR. Terenowe komisje mają zakończyć prace do 15 września.
Ponadto, do 30 września br. rolnicy mogą występować do gminnych ośrodków pomocy społecznej o 5 tys. zł jednorazowego zasiłku. Do 13 września 15 gmin zgłosiło wojewodzie zapotrzebowanie na ok. 3,6 mln zł.
Łącznie, poszkodowanym przez lipcowy huragan, wypłacono z rezerwy celowej MSWiA ponad 600 tys. zł. Mazowiecki Kurator Oświaty we współpracy z Łódzką Chorągwią ZHP, zorganizował wypoczynek 597 dzieci w Zakopanem, Jarosławcu i Dąbkach.

#24 ~Zniknoł deputat dla pracow~

~Zniknoł deputat dla pracow~
  • Goście

Napisano 16 wrzesień 2011 - 18:33

po Ubojniach= Nowej Wsi Zachodniej, Węgrzynowa, Makowa, Gołoniw, Krasnosielca, Szelkowa, Zakrzewa podupada zakład w Winnicy pow.pułtuski gdzie z przyczyn (?) zwolniono sporą liczbę pracowników, aby mogli swobodnie głosować na ......? Za co żyć, utrzymać rodzinę.Płakać czy się śmiać. Dziwić się że młodzi schodzą z tego świata.

#25 Jarecki87

Jarecki87

    Nowy

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 12 maj 2015 - 08:46

Rolnictwo idzie w dobrym kierunku, spójrzmy jak nasi rolnicy nie odchodzą profesjonalizmem od tych z zachodu, spójrzmy jakie mają traktory czy przyczepy  :)

 


Użytkownik Jarecki87 edytował ten post 12 maj 2015 - 08:50


#26 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 12 maj 2015 - 09:12

Rolnictwo idzie w dobrym kierunku, spójrzmy jak nasi rolnicy nie odchodzą profesjonalizmem od tych z zachodu, spójrzmy jakie mają traktory czy przyczepy  :)

 

 

Nie rozumiem Twojego wpisu.A ty piszesz na papirusie ,czy cyfrowo w internecie?Wszystko idzie do przodu.Podejrzewam nawet,ze twoja stara bobra podgala na świeta.takie czasy..... i trzeba nadążac.

 



#27 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 02 czerwiec 2015 - 08:55

Krowa Łukasza Majkowskiego z Jarzył (gm. Sypniewo) ponownie zdobyła tytuł superczempiona podczas XV Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Płoniawach-Bramurze "Święta Mleka",

 

 



#28 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 01 grudzień 2015 - 18:14

Około 100 hodowców trzody chlewnej, głównie z powiatu żuromińskiego miało okazję obejrzeć nowo otwartą chlewnię pani Urszuli Karskiej z Siemcich, z gminy Lutocin w województwie mazowieckim. Otwarcie chlewni miało miejsce 14 października.
 



#29 Vemelon

Vemelon

    Nowy

  • Użytkownicy zarejestrowani
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 15 grudzień 2015 - 08:38

Takie nowoczesne rolnictwo co raz częsciej zauważam :P Jak dla mnie to jest przyszłość , rolnicy pieniądze dostają więc tylko działać :)



#30 ~Zagrożenie dla konsumpcji~

~Zagrożenie dla konsumpcji~
  • Goście

Napisano 26 styczeń 2019 - 08:28

Na teren ubojni, funkcjonariusze z  Policji zajmujący się przestępstwami gospodarczymi weszli w nocy. Chwilę wcześniej dostarczono tam transport zwierząt, najprawdopodobniej chorych.

Chore bydło trzeba było przenosić na linię uboju przy pomocy wózków widłowych, ponieważ zazwyczaj zwierzęta nie były w stanie samodzielnie się poruszać.

Policja podejrzewa, że nafaszerowane antybiotykami "chore mięso" z ubojni, było sprzedawane jak pełnowartościowe do zakładów przetwórstwa na terenie całego kraju. Mogło to narazić wiele osób na utratę zdrowia, a nawet życia.

 



#31 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 26 styczeń 2019 - 09:01

Ja ostatnio rozchorowałam się na żołądek, 3 dni cierpienia. Może to po klopsikach....



#32 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 26 styczeń 2019 - 16:04

 

Na teren ubojni, funkcjonariusze z  Policji zajmujący się przestępstwami gospodarczymi weszli w nocy. Chwilę wcześniej dostarczono tam transport zwierząt, najprawdopodobniej chorych.

Chore bydło trzeba było przenosić na linię uboju przy pomocy wózków widłowych, ponieważ zazwyczaj zwierzęta nie były w stanie samodzielnie się poruszać.

Policja podejrzewa, że nafaszerowane antybiotykami "chore mięso" z ubojni, było sprzedawane jak pełnowartościowe do zakładów przetwórstwa na terenie całego kraju. Mogło to narazić wiele osób na utratę zdrowia, a nawet życia.

 

Co to za zakład i jaka choroba.



#33 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 26 styczeń 2019 - 16:44

Czemu ostrzegasz na forum, gdzie mało kto zagląda?



#34 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 27 styczeń 2019 - 09:19

Mięso importowane z Niemiec zawierało fipronil trafiło też do Zambrowa    

 

 



#35 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 27 styczeń 2019 - 14:48

A z mlekiem jest inaczej przecież wszyscy wiedzą jak bada się mleko u chłopa śmiechu warte te badania krowy na antybiotyku i mleczko do badania z innego baniaczka a potem razem

#36 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 20 luty 2019 - 14:24

W miejscowości Trzciniec w powiecie pułtuskim, tuż przy granicy z gminą Karniewo ma zostać wybudowana chlewnia na 12 tys. sztuk trzody.

Mieszkańcy Gościejewa i Szwelic protestują.

Nowa chlewnia wraz z biogazownią rolniczą i urządzeniami pomocniczym miałaby powstać w Trzcińcu (powiat pułtuski). Stanęłyby tu dwa budynki inwentarskie oraz budynek kwarantanny. Gnojownica z chlewni miałaby być przetwarzana na energię w biogazowni.

 



#37 ~Przestrzeganie warunków sa~

~Przestrzeganie warunków sa~
  • Goście

Napisano 16 maj 2019 - 08:39

Higiena doju

  • Dój mleka w oborach powinien odbywać się co najmniej godzinę po pracach związanych ze sprzątaniem, wymianą ściółki lub zadawaniu pasz powodujących powstawanie pyłu. Kiszonki nie powinny być przechowywane w pomieszczeniach, w których pozyskuje się mleko surowe. W halach udojowych przed rozpoczęciem doju pomieszczenie powinno być umyte. Przed dojem na stanowiskach uwięziowych należy usunąć zanieczyszczoną ściółkę. Kontrola higieny doju polegać powinna na sprawdzeniu prawidłowości wykonania opisanych powyżej czynności oraz czystości naczyń i urządzeń do doju.
  • Specjalnie do doju przeznaczona odzież robocza i nakrycie głowy nie musi być jasnego koloru, jednakże czapka powinna zakrywać całkowicie włosy. Osoby obsługujące krowy podczas doju powinny dbać o higienę osobistą.
  • Mycie rąk przed dojem powinno odbywać się następująco: zwilżenie rąk w ciepłej wodzie, namydlanie rąk i przedramion, mycie rąk i przedramion przy pomocy szczoteczki, dokładne spłukanie rąk letnią wodą, osuszenie rąk ręcznikiem, zdezynfekowanie rąk zatwierdzonym środkiem dezynfekcyjnym (preparaty te najczęściej zawierają alkohole: etylowy, izopropylowy oraz propylowy). Wszelkie skaleczenia rąk należy zabezpieczyć wodoodpornym plastrem.
  • Przed dojem wymiona oraz wewnętrzne powierzchnie ud zwierzęcia myje się i dezynfekuje przy użyciu środków dopuszczalnych do tego celu. Zabiegi te są wymagane przy mocnym zanieczyszczeniu. U krów nie zabrudzonych z czystymi wymionami wystarczy wymię przetrzeć wilgotną czystą ściereczką oddzielną dla każdej krowy z dodatkiem środka dezynfekcyjnego lub specjalnym, jednorazowym ręcznikiem (płyny takie produkowane są na bazie kwasów organicznych jak kwas mlekowy, octowy, a także preparaty jodowe itp.).
  • Prawidłowo przeprowadzony dój składa się z czynności: przeddajanie z pomocą przeddajacza, masażu wymienia, doju właściwego (ręczny lub mechaniczny), kąpiel strzyków lub smarowanie odpowiednimi kremami. Istotny warunek higienicznego doju dotyczy sprawności urządzeń do doju. Urządzenia do doju powinny być poddane okresowym przeglądom przez serwisantów.
  • Umywalki zaopatrzone w wodę ciepłą i zimną powinny być umieszczone w hali udojowej albo w pomieszczeniu gdzie dokonuje się mycia sprzętu udojowego i przechowuje mleko surowe. Umywalka powinna być zaopatrzona w środki myjące, dezynfekcyjne oraz czysty ręcznik lub ręczniki papierowe jednorazowe.
  • Transport mleka do pomieszczenia gdzie następuje przelewanie i schładzanie mleka powinien odbywać się w zamkniętym naczyniu. Pomieszczenia te powinny być wentylowane i zabezpieczone przed dostępem owadów i gryzoni.
  • Mleko surowe należy schłodzić do temperatury 8°C lub niższej, w przypadku codziennego odbioru, albo do 6°C lub niższej, jeżeli mleko jest odbierane co drugi dzień. Mleko nie schłodzone musi być dostarczone w ciągu dwóch godzin od doju do punktu schładzania lub zakładu gdzie zostanie poddane odpowiedniej obróbce.
  • Zbiorniki do przechowywania mleka i sprzęt używany do doju powinien posiadać gładką powierzchnię a materiał, z którego są zbudowane urządzenia mające kontakt z surowym mlekiem muszą spełniać wymagania ustawy z 6 września 2001 r. o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz.U. z 2001 r. nr 128, poz. 1408).
  • Mycie zbiorników pojemników używanych do doju i przechowywania mleka musi być prowadzone wodą zdatnej do picia oraz dezynfekowane środkami posiadającymi atesty PZH. Miejsce do mycia i dezynfekcji może być zorganizowane w pomieszczeniu do przelewania mleka lub jego przechowywania. Nie dopuszcza się mycia w miejscach gdzie przebywają zwierzęta.
  • Pomieszczenia przeznaczone do schładzania i przechowywania mleka surowego powinny być tak usytuowane i zbudowane, aby mleko nie ulegały zanieczyszczeniu i posiadały dobrą wentylację. Należy je zabezpieczyć przed dostępem owadów, gryzoni i zwierząt. Drzwi powinny być ciągle zamknięte.
  • Ściany i posadzki w tych pomieszczeniach powinny być wykonane z materiału nienasiąkliwego i gładkiego, przydatnego do łatwego czyszczenia, mycia i dezynfekcji

Uwaga! Do mleka surowego nie wolno dodawać wody. W przypadku podejrzenia o dodanie do mleka wody podmiot skupujący powiadamia o tym powiatowego lekarza weterynarii o dniu i godzinie ponownego pobrania próby. Pobranie próby w sytuacji wskazującej na podejrzenie zafałszowania mleka prowadzone jest przez podmiot skupujący mleko. Próbka taka powinna być pobrana z całkowicie nadzorowanego udoju porannego lub wieczornego rozpoczynającego się nie wcześniej niż 11 godzin i nie później niż 13 godzin po poprzednim doju.

 



#38 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 16 maj 2019 - 10:00

Szok w porównaniu do udoju, który ja pamiętam z dzieciństwa!, kiedy nie było chorób i alergii! i to jest naprawdę przestrzegane???



#39 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 16 maj 2019 - 10:46

Chory jesteś może połowa tak robi

#40 ~Gość~

~Gość~
  • Goście

Napisano 16 maj 2019 - 11:15

ha ha dojenie powinno być traktowane na równi z operacją chirurgiczną :D





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych