Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

Matury 2008 - dziś język polski :: zobacz komentowany artykuł

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 05 maj 2008 - 13:49 #41

http://matura.gazeta...05,5179929.html
0

~kasia~

• Grupa Goście

Napisano 05 maj 2008 - 14:26 #42

Ja pisałam na poziomie rozszerzonym temat drugi...i mam nadzieję, że uzbieram z wypracowania 30%, bo na tekst ze zrozumieniem nie liczę
0

~akna~

• Grupa Goście

Napisano 05 maj 2008 - 15:01 #43

Matura rozszerzona z języka polskiego? Coś pięknego. Taki banał uwłacza wręcz naszym możliwościom, nie mogliśmy rozwinąć skrzydeł.
CHOLERA JASSNA!! Czy my mamy lat osiemnaście i jesteśmy garścia dzieciaków z niepełnym średnim, czy może wybitnymi krytykami literatury z sześćdziesięcioletnim stażem?! Porównania nie ma odnośnie tekstu o jakimśtam kreacjoniźmie z grudnia, a ...TYM!! O czym to było? I dlaczego przy czytaniu tego po raz drugi nadal zastanawiałam się O CZYM TO WłAśCIWIE JEST?!!
O, i czy ktoś mógłby mi wytłumaczyc, po jaką cholerę numerowane były akapity, skoro w teście nikt nam nie wskazał odwołań do konkretnych?!
Nieładnie, nieładnie. A najgorsze jest to, że nie wiem nawet, komu mam za tą życiową porażkę pourywać łapy.

P.S. Temat drugi, który wybrałam, nie był piekielnie trudny. Łatwy też nie, ale do zrobienia.
Niestety jednak- stres wywolany testem i czas, który został na niego poświęcony też zrobił swoje.
Shit.
0

~afellay~

• Grupa Goście

Napisano 05 maj 2008 - 15:25 #44

Egzamin z j. polskiego okazał siętotalną porażką!!! TEKST ZE ZROZUMIENIEM?ja niczego tam nie zrozumiałem!
0

~ZŁA~

• Grupa Goście

Napisano 05 maj 2008 - 15:39 #45

HEJ! JA PISAŁAM NA ROZSZERZONYM I NAJBARDZIEJ DENERWUJE MNIE TO, ŻE PRZEZ JAKIŚ CZAS POWTARZAŁAM CAŁY MATERIAŁ Z POLSKIEGO A TAK NAPRAWDĘ DO NICZEGO MI SIĘ TO NIE PRZYDAŁAO. KOSZMAR!!! 2 TYGODNIE W PLECY. POZDRAWIAM I POWODZENIA JUTRO :)
0

~qqqqqq~

• Grupa Goście

Napisano 05 maj 2008 - 16:29 #46

Co do rozszerzonego... o ile w trakcie czytania tekstu Miłosza cieszyłam się, że jest prosty, o tyle gdy dojrzałam pytań opadła mi szczęka. Takiego czegoś nawet próbne nie przewidywały, a ponoć zawsze sa "trudniejsze"! Ograniczał nas czas, a wypracowania też do najprostszych nie należały.
Ja rozumiem, że zdecydowalismy się na poziom trudniejszy, ale bez przesady! Podstawowy arkusz był banalny i podejrzewam, że lepiej na calej sprawie wyjdą ci, ktorzy bądź co bądź, od poczatku poszli na łatwiznę... Bardzo nie fajnie.
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 05 maj 2008 - 16:41 #47

dokladnie bardzo niefajnie.. :( szczerze mowiac to myslalam ze stac mnie na wiecej a tu taki dol po tym rozszerzeniu i ten czas w pewnych momencie tak sie zaczelam spieszyc ze nie wiem czy sie po mnie doczytaja :P
0

~martua~

• Grupa Goście

Napisano 05 maj 2008 - 16:51 #48

Faktycznie tekst Miłosza nie był trudny, ale pytania... porażka xD Co do powtórki materialu z języka polskiego - cieszę się, że tematy były jakie były, bo skupiłam się na innych zdawanych przeze mnie przedmiotach. Z tekstu na rozumienie będę mieć 5 pkt xD To juz 16% z matury, jeszcze troszkę z wypracowania i może zdam xD pozdrawiam i życzę powodzenia na kolejnych egzaminach maturalnych.
0

~Monika~

• Grupa Goście

Napisano 05 maj 2008 - 17:11 #49

Hej! Pisałam rozszerzenie i mam odczucia bardzo podobne do osób wypowiadających sie na tym forum. Teks łatwy ale pytania...Ci, którzy to układali muszą coś brać. Kosmos, robiłam tą część półtora godziny i nie zrobiłam jednego pytania. Co z tego, za pozostałe i tak otrzymam okrągłe 0 punktów. A wypracowanie...byłoby fajne (temat nr 1) gdybym nie zmarnowała tyle czasu na czytanie. Hehe, a tak wierzyłam w siebie :) Pozdrawiam
0

~ANia~

• Grupa Goście

Napisano 05 maj 2008 - 22:10 #50

uf. ja weszłam do domu zapłakana po tej rozszerzonej. ! ale myślałam, że tylko mi tak tragicznie poszło... widzę jednak, że ogólna opinia jest nieszczególna. aż mi ulżyło. ! :P na wypracowanie też nie ma co liczyć... ;/ ehh. a jutro angielski rozszerzony, to dopiero będzie rzeź. powodzenia!
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 06 maj 2008 - 11:35 #51

bojam sie tych wynikow z rozszerzonej...
0

~diana822~

• Grupa Goście

Napisano 07 maj 2008 - 17:51 #52

ja pisałam rozszerzoną temat 2 ,liczę ,że tylko i wyłacznie zdam dzięki punktom z wypracowania :/ tekst łatwy ,ale pytania mnie zabiły ,jak bedą 2 punkty to będzie cud ,modlę się o to ,żeby zdać.... skoro wszystkim źle poszło to może oceniom Nas bardziej łaskawiej! cholera nie może być tak ,ze ktos kto się nic nie uczy i jedzie na brykach przez 3 lata dostaje taki banał (rzecz tu o maturze podst.) z palcem w tyłku bym to napisała i sprawilo by mi to przyjemność,bo temat niedość ,ze łatwy to przyjemny .jak zobaczyłam dziewczyne ,ktora ryczała po podst. to śmiać mi się chciało i niech mi nikt nie mówi ,ze nie mam racji ,bo nasza matura to było przegięcie. życzę powodzenia maturzyści:)
0

~aga~

• Grupa Goście

Napisano 07 maj 2008 - 18:02 #53

matura dla ludzi ograniczonych i tyle...po co uczyc sie 3 lata i pisac mature na podsawie fragmentu??!!!masakra...ciekawe jak beda to oceniac bo z tego co sie orientuje to wiekszosc w ogole nie zawiazywala do fragmentu...hm
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 10 maj 2008 - 09:12 #54

a nie wiecie moze, czy sa juz kryteria oceniania ? Bo to glownie nas interesuje - wstrzelenie sie w klucz
0

~DANI~

• Grupa Goście

Napisano 10 maj 2008 - 15:07 #55

pisząc tą mature z polaka(rozszerzoną) czułam się jak bym pisała DOKTORAT!!! przez tą mature zaamiast mądra stałam się... głupsza
0

~akna~

• Grupa Goście

Napisano 12 maj 2008 - 11:38 #56

(rzecz o rozszerzeniu)
Hej!
Doszły mnie słuchy (dobra, plotki:), że dali tę maturę do rozwiązania jakiemuś dziennikarzynie i literatowi i.. LEDWIE ZDALI!!
Ponoć ma byc ulożony inny klucz, a prace sprawdzane pod "specjalnym nadzorem", czyli chyba- łagodniej.
Pojęcia nie mam, na ile to wszystko jest prawdą, jeśli nie jest, to lipa, bynajmniej nie ta od Kochanowskiego, jeśli jest, to ciekawa jestem, jak niby nowy klucz ma pomóc nam, biednym humanistom, z których większość tydzień temu dostała palpitacji serca, wybić się na godny poziom?!
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 11 czerwiec 2008 - 18:35 #57

Idzcie w piach, i tak macie raka odbytu !!!
0

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych