Jak oceniacie przasnyskich dziennikarzy ? mówimy tu o 3-gazetach.
Napisano 20 luty 2009 - 15:18 #2
Napisano 21 luty 2009 - 01:55 #3
Te dzieci chodzą po urzędach, sklepach, bankach i nagabują ludzi pytaniami "Kupi pan/pani tygodnik?" No i jak tu nie kupić? Większość kupuje z litości , a nie dlatego , że chce się czegoś dowiedzieć.
Niech wydawcy spróbują normalnej dystrybucji przez kioski i sklepy to zobaczą jakie naprawdę jest zapotrzebowanie na te dzieła. Wróżę im dwa no może trzy miesiące egzystencji. Nowy tygodnik przasnyski może pociągnie z miesiąc dłużej, bo głównym jego działaniem jest opluwanie burmistrza. Ostatni pomysł NTP „Co można byłoby zrobić za 12 tys. wydane na sprawozdanie burmistrza Przasnysza ” potwierdza intelektualne wyżyny zespołu redakcyjnego. No cóż?. jaka gazeta takie pomysły i taki poziom.
Powodzenia dla TO
Napisano 21 luty 2009 - 07:23 #4
Użytkownik N.R. dnia 21.02.2009, 01:55:14 napisał
Te dzieci chodzą po urzędach, sklepach, bankach i nagabują ludzi pytaniami "Kupi pan/pani tygodnik?" No i jak tu nie kupić? Większość kupuje z litości , a nie dlatego , że chce się czegoś dowiedzieć.
Niech wydawcy spróbują normalnej dystrybucji przez kioski i sklepy to zobaczą jakie naprawdę jest zapotrzebowanie na te dzieła. Wróżę im dwa no może trzy miesiące egzystencji. Nowy tygodnik przasnyski może pociągnie z miesiąc dłużej, bo głównym jego działaniem jest opluwanie burmistrza. Ostatni pomysł NTP „Co można byłoby zrobić za 12 tys. wydane na sprawozdanie burmistrza Przasnysza ” potwierdza intelektualne wyżyny zespołu redakcyjnego. No cóż?. jaka gazeta takie pomysły i taki poziom.
Powodzenia dla TO
Nie oceniam poziomu tej gazety (jeszcze za wczesśnie). Natomiast zastanowienie się na tym, jak można by inaczej wydać 12 tys zł, które burmistrz spożytkował na produkcję makulatury, jest jak najbardziej na miejscu. Moim zdaniem, to było wyrzucenie pieniędzy w błoto. Burmistrz, skoro chciał pokazać swoje zasługi, powinien to zrobić za własne pieniądze. A tak (papier za słaby) sprawozdania nie można nawet wykorzystać w WC.
Napisano 21 luty 2009 - 23:37 #5
Nie wiem skąd ten pesymizm odnośnie zamykania gazet???
Napisano 22 luty 2009 - 09:43 #6
Napisano 22 luty 2009 - 17:35 #7
Użytkownik pzasnyszanin dnia 22.02.2009, 09:43:40 napisał
Właśnie po to jest forum, żeby się wypowiedzieć na dany temat a to, że ludzie mają różne gusta nie podlega żadnej dyskusji. Nie doszukałem się tutaj żadnych obraźliwych tekstów, szczególnie negatywnych wypowiedzi na temat czytających coś innego niż TO. Jednemu się nie podoba jakiś KP czy NTP to o tym pisze. Tobie się nie podoba TO, więc napisz, że Ci się nie podoba, a nie płaczesz, że ktoś ubliża czytelnikom innych gazet. A ja, gdybym chciał napisać nie na temat dziennikarzy, ale na temat poziomu cytowanej wypowiedzi to wtedy byłoby obrażanie
P.S. Wolę cieszyć się nadchodzącą wiosną niż regoroczną zimą.
Napisano 22 luty 2009 - 20:09 #8
Użytkownik pzasnyszanin dnia 22.02.2009, 09:43:40 napisał
te rusalka i tu trafilas? podobno wywalili cie z tygodnika, bo taka slabizna z ciebie. pozdrawiam z makowa
Napisano 24 luty 2009 - 00:01 #9
Użytkownik Gość dnia 21.02.2009, 23:37:50 napisał
Nie wiem skąd ten pesymizm odnośnie zamykania gazet???
Patrzeć władzy na ręce - to święte prawo, ba nawet obowiązek mediów. Ale obowiązkiem osób, które biorą się za dziennikarstwo powinien być obiektywizm, odpowiedzialność za słowa i nieprzekraczanie granic przyzwoitości. Dla NTP takie granice nie istnieją, a obiektywizm czy odpowiedzialność to zupełna abstrakcja. Czy sądzisz, że zdjęcie psa z ludzką czaszką w pysku i krzykliwy tytuł to dobry widok na pierwszą stronę?
Czy pełne zjadliwości komentarze na temat burmistrza i urzędu miasta to twoim zdaniem rzetelne dziennikarstwo?. Jest dokładnie takie jak Twój post, nienawistny, obraźliwy, prymitywny. To właśnie ten język i styl - butny, prostacki, arogancki.
Dobrze byłoby, aby ludzie piszący dla NTP sięgnęli czasem do lektury przysłów polskich -wszak są one mądrością narodu.
Szczególnie jedno z nich dedykuję Tobie i zespołowi NTP „ Jaką bronią walczysz od takiej giniesz” - to tylko kwestia czasu. Lepper rychło się o tym przekonał - tak też będzie z NTP.
Twojej wzmianki o Grzesiu i pupilu nie skomentuję, bo musiałbym się zniżyć do Twojego poziomu.
Bez wyrazów szacunku ale z życzeniami powodzenia dla NTP- tuby PSL-PIS.
Napisano 24 luty 2009 - 07:25 #11
Napisano 24 luty 2009 - 19:51 #12
Napisano 24 luty 2009 - 20:54 #14
Napisano 24 luty 2009 - 20:56 #15
Napisano 24 luty 2009 - 23:34 #17
Napisano 01 marzec 2009 - 22:57 #19
Powody dla których przestałam kupować te gazety są - takie jak w niektórych zamieszczonych tu komentarzach plus moje osobiste odczucia , czyli:
• Poziom tekstów żenująco niski .
• Błędy ortograficzne , zdania nieskładne gramatycznie.
• Prostacka krytyka, tendencyjne komentarze, nienawistny język.
Jeśli chodzi o Nowy Tygodnik Przasnyski to odnoszę wrażenie, że powstał właśnie po to by zwalczać burmistrza, a nasze miasto przedstawiać w jak najgorszym świetle.
Już w pierwszym numerze ówczesny naczelny NT pokazał rasowe dziennikarstwo, pisząc jak to burmistrz zlekceważył Pana Redaktora potrącając go na korytarzu urzędu. Z artykułu wiało grozą jakby to był co najmniej zamach na jakąś ważną personę.
Parę miesięcy później NT opublikował równie zjadliwy tekst autorstwa tegoż samego pana P. o projekcie unijnym dotyczącym osób niepełnosprawnych. Już tytuł mówił, że nie o żaden projekt tu chodzi, ale o to by dołożyć władzy. Pan redaktor nie zająknął się słowem, że Michał H. za free napisał i przeprowadził ten projekt przez trudną procedurę oceny, poprawek, uzupełnień. Wątek główny - to jak syn zastępcy burmistrza wykorzystał niepełnosprawnych aktorów.
Równie „obiektywne” są felietony Panów MB i BK .
Pan M B sili się na dowcipy o Przasnyszu, które poza nim chyba nikogo nie śmieszą.
Pan kulturoznawca B K karmi czytelników swoimi fascynacjami o światłach laserowych i radzi w gazecie co zrobić, żeby w Przasnyszu było kulturalnie. On właśnie jak mało kto miał możliwości jako dyrektor MDK-u zrealizować choć część ze swoich wizji. Ale gdy na te fascynujące wizje burmistrz kazał napisać wnioski unijne - poczuł się zmęczony pracą w MDK i najął się do Nowego Tygodnika , żeby radzić i krytykować .
Większość - żeby nie rzec wszystkie- działania NT zmierzają do ukształtowania jak najgorszej opinii o obecnych władzach miasta przedstawiając ich wizerunek w sposób tak sugestywnie negatywny, że nawet jeśli pojawi się jakiś neutralny komentarzyk , to najczęściej jest niedostrzegany przez czytelnika.
Negatywne komentarze są za to opatrzone krzykliwym tytułem i zdjęciami .
Czytając tak podane informacje, wzmianki o zdobytych dotacjach czy inwestycjach pozostają niezauważone.
Z rozliczenia się burmistrza przed mieszkańcami z dwóch lat kadencji Nowy Tygodnik zrobił żałosny serial trwający wiele tygodni .
Jako główny temat wyeksponowano wydatek 12 tys. na druk sprawozdania ,pomijając całkowicie ważne fakty dotyczące struktury budżetu, zadłużenia , czy wykonane i planowane inwestycje, złożone projekty unijne.
Z dużą dozą złośliwości i nieskrywanej satysfakcji komentowano problemy z dystrybucją sprawozdania do mieszkańców czy frekwencji na spotkaniach.
Relacje ze spotkań burmistrza z mieszkańcami opisane są w tym samym złośliwym tonie .
Przykład ? - proszę bardzo:
Opis dotyczy spotkania na osiedlu Orlika, na którym akurat byłam.
Pani „redaktor” raczyła przytoczyć wypowiedź burmistrza , który na wstępie miał powiedzieć, że oczekiwał pełnej sali, bo jesteśmy na osiedlu blokersów. Ja nie słyszałam, aby burmistrz nazwał blokersami mieszkańców osiedla Orlika. Gdyby tak było pierwsza zareagowałabym na obraźliwe słowa.
Pani „redaktor” najwyraźniej słyszała to co chciała usłyszeć i gdyby nie fakt, iż tak podany w prasie opis sytuacji wpływa na kształtowanie opinii o władzach miasta, byłaby to jej prywatna sprawa . W tym przypadku jest to manipulacja faktami.
Piszę tę opinię, ponieważ nie godzę się na to by, bezczelne, niedouczone dzieciaki , czy sfrustrowani i zakompleksieni malkontenci ośmieszali moje miasto.
Napisano 01 marzec 2009 - 23:34 #20
Użytkownik franek kimono dnia 21.02.2009, 07:23:12 napisał
A ja oceniam i to zdecydowanie negatywnie. Jest monotematyczna i nastawiona na krytykowanie określonych osób. Co do sprawozdania powiem tak. Jako mieszkaniec Przasnysza chciałbym wiedzieć na co są przeznaczane chociażby moje podatki. Do tego roku nie było takiej możliwości, bo budżet miasta, który wisi w internecie to jakiś księgowy bełkot. W sprawozdaniu napisali jasno skąd są pieniądze, ile miasto ma długu, na co został zaciągnięty, co zrobili i co zamierzają zrobić. To nie jest informacja o zasługach pana T. Dla mnie jest to informacja o tym, że Przasnysz wzorem innych miast jest zarządzany lepiej, urząd działa sprawniej, zdobywają środki, budują (co widać) i trzeba być wyjątkowo niesprawiedliwym, aby tego nie dostrzegać.

Użytkownicy
Pomoc
Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź
Do góry
Raportuj
Odpowiedz